Bedankt aan alle vrijwilligers

(5/12/2019)C

 

CD&V-senator Sabine de Bethune en Brussels parlementslid
Bianca Debaets bedanken vrijwilligers die assistentiehonden opleiden

Op de internationale dag van de vrijwilliger maakten CD&V-senator Sabine
de Bethune en Brussels parlementslid Bianca Debaets van de gelegenheid gebruik om Marie-Henriette Cogels in de bloemetjes te zetten. De Stokkelse zet zich al jarenlang in voor de opleiding van assistentiehonden en kreeg daarvoor een bedankingscertificaat en bloemen overhandigd.

Marie-Henriette Cogels is via de organisatie Dyadis al voor verschillende honden  gastgezin geweest. Haar huidige hond, Topaze, is bijna klaar om toe vertrouwd te worden aan een persoon met een handicap. Dit engagement waaruit ze veel voldoening haalt, vraagt een bijzondere inzet. Zo socialiseert ze de hond die in haar gezin is opgenomen en leidt ze hem op door hem overal mee te nemen :openbaar vervoer, winkels, administratieve diensten, musea,… Daarnaast leert ze hem verschillende hulpvaardigheden zoals: de deur open, iets oprapen, het licht aansteken,…. En hiervoor volgt ze samen met haar hond Topaze een wekelijkse vorming bij Dyadis.

 “Assistentiehonden spelen een belangrijke rol in het dagelijkse leven
van personen met een beperking of ziekte”, legt Bianca Debaets uit. “Naast die helpende rol heeft een assistentiehond ook een duidelijke sociale meerwaarde. Hij vormt de link tussen de persoon en de buitenwereld. Mensen praten makkelijker met een rolstoelgebruiker als er een sympathieke hond naast staat. En het zorgt er ook voor dat personen met een handicap zelf voor iemand zorg kunnen dragen, terwijl dat soms andersom is.” Sabine de Bethune is eveneens vol lof voor de vrijwilligers die zich inzetten voor de opleiding van assistentiehonden. “Gastgezinnen nemen de honden in huis voor anderhalf tot twee jaar om hen voor te bereiden op de belangrijke taken bij het toekomstige baasje, zoals socialisatie en basisgehoorzaamheid”, aldus De Bethune. “Daarnaast zijn er ook tweewekelijkse trainingssessies in de hondenschool. Nadien begint de volgende fase, waarbij ze in een erkende assistentiehondenschool verder worden voorbereid op hun taken.”

Die opleiding is onmogelijk zonder de tomeloze inzet van vrijwilligers,
beseffen Debaets en de Bethune. “Daarom we hen vandaag, op ‘hun’ dag, nog eens extra in de bloemetjes zetten”, klinkt het tot besluit.

Laureaten

Senator Sabine de Bethune en Brussels parlementslid Bianca Debaets huldigen
mevrouw Marie-Henriette Cogels van Stockel (Brussel),  organisatie Dyadis

Senator Karin Brouwers huldigt mevrouw Nadine Leemans uit Holsbeek van
organisatie BCG Tongeren

Senator Martine Fournier huldigt meneer Jelle Van de Wiele van organisatie
Donate-a-Dog

Senator Orry van der Wauwer huldigt Saskia De Wijs vrijwilliger voor
organisatie Belgisch Centrum voor Blindengeleidehonden

Senator Peter Van Rompuy huldigt Nancy Olislaegers en vrijwilliger bij ‘VZW
Scale Dogs