Wittelintjesactie 2020

(20/11/2020)

Ook in Elsene vragen we meer aandacht voor partnergeweld. Het is immers een onderbelicht probleem dat voorkomt in alle lagen van de bevolking, leeftijdsgroepen en culturen. Bewustwording en het doorbreken van het taboe zijn noodzakelijk. Daarom trok ik in het kader van de 20ste Wittelintjesactie rond het escalerende partnergeweld tijdens de coronaperiode op vrijdag 20 november samen met de voorzitter van CD&V-Elsene Marc De Backer coronaproof op pad om het probleem onder de aandacht te brengen.

De gelofte “Tot de dood ons scheidt” is een ontroerende liefdesverklaring, maar kan ook een heel sinistere bijklank krijgen. Uit cijfers blijkt dat tijdens de lente-lockdown het aantal oproepen naar 1712, de hulplijn voor vragen over geweld en misbruik, met maar liefst 70% gestegen was.

In 2018 waren er in België 150 gerapporteerde gevallen van potentieel dodelijk partnergeweld waarbij minstens 20 mensen daadwerkelijk het leven lieten. Dat aantal kan dit jaar een pak hoger liggen door de twee lockdowns en bijkomende stress door de coronamaatregelen.

Lokale besturen en politiekorpsen staan dicht bij hun bewoners. Daarop roepen wij hen   op om:

  • Actief bij het publiek de hulplijn voor vragen over geweld en misbruik 1712 bekend te maken via sociale media en postercampagnes (neutraal beeldmateriaal op www.150schoenen.be)
  • Partnergeweld prioritair te maken tijdens het jaarlijkse zonaal veiligheidsoverleg tussen burgemeester, politie en parket.